Beleven en bewegen met Nina en Natascha


Ze is 10 jaar en waarschijnlijk de jongste vrijwilligster bij BrichbouW sportondersteuning in samenwerking met Estinea. Toch is Nina Sloetjes al een bekend gezicht voor iedereen die wekelijks meedoet aan het vitaliteitsprogramma Door Beleving in Beweging.


Elke donderdagavond stapt ze samen met tante Natascha Krieger, locatiecoördinator bij BrichbouW sportondersteuning, op de fiets naar de Slaadreef. Nina: ‘Ik vind het fijn om te zien hoe de mensen genieten van de activiteiten die we doen.’

 

Natascha: De eerste keer dat je met mij meeging was volgens mij zo’n anderhalf jaar geleden?

Nina: Ja, in september 2015. Ik wilde wel eens mee naar jouw werk om te kijken wat jij doet. Ik was nieuwsgierig.

Natascha: Je vond het eigenlijk meteen leuk, hè? Je komt sindsdien elke donderdagavond mee.

Nina: Het is altijd heel gezellig. Je kunt zien dat mensen er zin inhebben om te komen sporten. Nou

ja, eigenlijk is het meer bewegen en ontspannen.

 

Natascha: Voor mensen met een ernstige meervoudige beperking betekent sporten inderdaad iets

anders dan voor ons. Het draait vaak om kleine dingen: even een andere houding aannemen of de armen en benen strekken. Lekker ontspannen liggen op een waterbed om van daaruit lichaamsgerichte oefeningen te ervaren. Alle activiteiten zijn belevingsgericht. We laten deelnemers iets voelen, ruiken, horen of proeven. Zo stimuleren we dat ze in beweging komen.

Nina: Ik maak altijd het voetenbadje voor een deelneemster. Zij is blind en kan moeilijk lopen. Ze geniet daar echt heel erg van. En ik ga wel eens naast Sarah liggen op het waterbed en rustig tegen haar praten. Soms zegt ze iets terug, maar dat kan ik niet altijd verstaan.

 

Natascha: Ik vind het nog steeds bijzonder om te zien hoe jij omgaat met mensen die toch heel anders zijn. Je bent jong, maar doet het gewoon.

Nina: Ik heb één keer gehad dat ik het een beetje eng vond. Toen kwam er een man die ik nog niet kende voor het eerst meedoen. Hij is heel groot en ik wist natuurlijk nog niet hoe hij op dingen zou reageren.

 

Natascha: Oh, maar het is heel normaal dat je mensen moet leren kennen. Dat geldt voor mij ook. Aan de mimiek kun je meestal goed zien of iemand iets fijn vindt of niet. Als je een glimlach ziet, weet je dat het goed zit.

Nina: Ja, als iemand boos kijkt dan weet je dat hij niet zo’n leuke avond heeft!

Natascha: Je hebt echt al ongelooflijk veel geleerd in de tijd dat je hier komt.

Nina: Haha, het gaat ook wel eens mis hoor. Weet je nog die keer dat ik veel te veel scheerschuim op de schaal had gedaan? En soms krijg ik de voetsteunen van Brigitte niet los. Dan moet ik er iemand bij roepen om te helpen.

 

Natascha: Wat ik vooral goed vind, is dat je duidelijk aangeeft wat je wel en niet wilt.

Nina: Jij knuffelt wel eens met deelnemers, maar dat doe ik niet. En er is iemand die mij elke keer een hand wil geven, dat wil ik ook niet. Dan help jij mij door te zeggen: ‘Nina wil jou nu geen hand geven’.

Natascha: Vorig jaar tijdens het Belevingsfestival van Estinea heb je voorgelezen. Dat vind je ook leuk om te doen, hè?

Nina: Ja, die dag was het heel slecht weer. Iedereen zat toen binnen in een grote kring om mij heen. Ik zat op de grote voorleesstoel en het was muisstil.

 

Natascha: Als het in het voorjaar of de zomer ’s avonds nog mooi weer is, gaan we ook lekker naar buiten. We doen dan activiteiten in de tuin. Iets met water of een bal bijvoorbeeld, of we gaan lekker wandelen. En als we niet naar buiten kunnen, halen we de zon naar binnen en gaan we met vers

fruit smoothies maken.

Nina: Mmm, de schillen van sinaasappels ruiken heerlijk! Je ziet dat deelnemers genieten van de geur. Ik vind het eigenlijk nog wel belangrijk om iets onderaan dit stukje te zetten.

 

Natascha: Wat dan? Nina: De slogan van BrichbouW sportondersteuning. Ik heb ‘m ook gebruikt in mijn spreekbeurt op school om uit te leggen wat we doen. En ik vind ‘m gewoon mooi klinken:

Net als ieder ander, met ieder ander!

 

 

Door Beleving in Beweging is een samenwerkingsproject van BrichbouW sportondersteuning  en Estinea. Het vitaliteitsprogramma is speciaal voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. Elke donderdagavond bewegen er twee groepen bij Slaadreef 41 in Aalten. Op zaterdagochtend sport er een groep aan de Lange Brug 5 in Winterswijk.

Kijk voor meer informatie onder de link: https://www.brichbouwsportondersteuning.nl/diensten/door-beleving-in-beweging/