talentcoaches


Sinds 1 juni 2020 is de gemeente Aalten de samenwerking met BrichbouW Sportondersteuning aangegaan. BrichbouW voert als talentcoach samen met de talentverbinders Richard Jongetjes en Karlijn te Poele projecten uit. Deze projecten zijn gericht op het stimuleren van sport, bewegen, cultuur, gezondheid en vitaliteit. Dit wordt mede mogelijk gemaakt vanuit het plan Talent, een samenwerking tussen de gemeente Aalten, Estinea, zorgcombinatie Marga Klompé en Figulus Welzijn.

 

Hieronder zie je enkele voorbeelden van projecten die wij in de rol als talentcoach mogen uitvoeren.


Bewegen in de Wijk

Op woensdagmiddag van 14.30-16.00u staat `Bewegen in de Wijk` op het programma. In een roulatiesysteem gaan we naar verschillende wijken in de gemeente Aalten om de jeugd in beweging te zetten. Met een bus vol sport- en spel materiaal wordt de wijk van de week omgetoverd tot een waar beweegfeest. Voor ieder wat wils om te ontdekken en uit te proberen. Alle jeugd is van harte welkom om mee te doen!

Via onze social media kanalen Facebook en Instagram delen wij in welke wijk we te vinden zijn.

 


Bewegen bij Marga Klompé 

Op donderdagochtend wordt er in de beweegtuin van Beth San een beweegprogramma aangeboden aan de ouderen van het woonzorgcentrum. Samen met studenten van het Graafschap College Sport en Bewegen. Zij volgen dan hybride leren vanaf Sportpark Zuid in Aalten. Ook een groepje leerlingen van het Bariet doet mee en ondersteunen bij deze activiteit. Zo wordt er iedere week weer een sportief feestje van gemaakt! 

 

Donderdagmiddag wordt er op de woongroepen van het Hoge Veld bewogen met ouderen met (beginnende) dementie. Ook hier is een student van het Graafschap College Sport en Bewegen aan gekoppeld. Na een warming-up op muziek van vroeger worden er verschillende sport- en spel activiteiten samen gedaan. Van mikken tot aan hockey, alle spiergroepen worden aan het werk gezet. Natuurlijk is er ook genoeg ruimte voor een gezellig praatje. Ook hier is het iedere week weer een feestje om samen in beweging te zijn! 


Bewegen bij Estinea

Op donderdagochtend wordt er op werk- en activiteitencentrum de Hoven van Estinea ook een uurtje gewerkt aan de fysieke fitheid. Onder leiding van BrichbouW sportondersteuning staat hier iedere week een gevarieerd beweegprogramma klaar net voor de lunch zodat de deelnemers ook op het werk fit blijven. Het even ontspannen en de gezelligheid is natuurlijk ook mooi meegenomen tijdens deze activiteit. 

 

Op vrijdagmiddag komt er een groep deelnemers vanuit een woonlocatie vanaf het Slaadreef naar Sportpark Zuid in Aalten. Na de lunch komen ze de week sportief afsluiten om vervolgens fit het weekend in te gaan. Ook hier staat een beweegprogramma klaar en is er ruimte voor de deelnemers om zelf te kiezen op welke manier ze in beweging komen.


Sportcarroussel:

Wekelijks wordt er een sportcarroussel aangeboden voor de jeugd van 4 tot en met 17 jaar oud. Tijdens deze sportcarroussels kunnen zij kennismaken met allerlei verschillende sporten. Denk aan mountainbiken, bootcamps, voetballen, tennis, volleybal, skeeleren, hockey, korfbal en ga zo maar door!  Het is een mogelijkheid tot verbinden met sport als middel. Verbinden met leeftijdsgenoten, dorpsgenoten, verschillende sporten, verschillende sportverenigingen. En het allermooiste, het is gratis. Door een prachtige samenwerking met de gemeente Aalten, Achterhoek in Beweging, het Graafschap College, Kanjers voor Kanjers, Stichting Sportpark Zuid en alle sportverenigingen van Sportpark Zuid wordt dit mogelijk gemaakt. Blijkt er vanuit de kinderen veel vraag te zijn naar een desbetreffende sport dan wordt er vanuit de vereniging iemand uitgenodigd om een clinic te verzorgen in samenwerking met de talentcoaches.Nieuw Hessen:

In de periode van oktober tot december 2020 heeft op BSO+ Nieuw Hessen een sportcarrousel plaatsgevonden onder leiding van BrichbouW Sportondersteuning. Een tien weken durend pilotprogramma waarbij kinderen met diverse sporten kennis hebben kunnen maken. Elke twee weken stonden er twee sporten centraal, gebaseerd op het voorafgaande behoefteonderzoek. Na de activiteit konden de kinderen een smiley plakken achter de beoefende sport, op deze manier werd in kaart gebracht welke sport de kinderen leuk of juist wat minder leuk hebben ervaren. Sporten die beoefend zijn: voetbal, judo, basketbal, dans, bootcamp, hockey, turnen en volleybal.

 

Waarom deze pilot?

Het is voor kinderen soms lastig om aan te haken bij een sportvereniging of sportaanbieder. De insteek is om een stukje maatwerk te bieden en de afstand te verkleinen naar een passende sport. Uit de pilot is gebleken dat er een verdeling is tussen de kinderen die graag willen aansluiten bij een specifieke sportvereniging maar dat er ook een grote behoefte is vanuit kinderen aan een structurele sportcarrousel waarin zij wekelijks wisselende sporten kunnen beoefenen. De samenwerkende partijen: Kinderopvang Bambi, Zozijn en BrichbouW Sportondersteuning willen graag in het voorjaar van 2021 een vervolg aan dit project geven.